Kotimainen luonnonkosmetiikka ja ekologisuus

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta, koska tämä on mielestäni tärkeä. Pyrin tukemaan kotimaista tuotantoa, käsityötä, luomutuotteita, lähiruokaa ja palveluja. Verkkokaupat ja marketit tarjoavat jos jonkinlaista luonnonkosmetiikkaa eri puolilta maailmaa. Aina ei voi kuitenkaan olla varma mitä ne sisältävät, saati millaisissa olosuhteissa raaka-aineet on tuotettu.

Valinnalla on väliä

Ostamalla kotimaisia tuotteita ja palveluita tuet suomalaista työtä ja työllisyyttä. Tuet myös pieniä, eettisesti ja ekologisesti toimivia yrityksiä.

Muistatteko kun muutamia vuosia sitten kaupoista ei juuri saanut luomukasviksia tai hedelmiä – ja jos niitä oli, ne maksoivat maltaita. Toisin on nyt. Kysynnän kasvaessa, tarjonta on lisääntynyt. Valinnalla on väliä.

Ostamalla kotimaisia tuotteita ja palveluita, luomme uusia työpaikkoja Suomeen; kysynnän kasvaessa palkataan enemmän tuottajia, viljelijöitä, myyjiä, lajittelijoita, varastotyöntekijöitä, kuljettajia, logistiikkatyöntekijöitä, markkinoijia, jälleenmyyjiä ja paljon muita eri alojen osaajia.

Jos jokainen suomalainen ostaisi kympillä enemmän kotimaista kuukaudessa, toisi se vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa Suomeen” -juontaja ja toimittaja Marja Hintikka.

Ostamalla kotimaisia tuotteita ja palveluita hyödynnämme Suomessa kasvavia, kotimaisia raaka-aineita. Vuonna 2018 Suomessa oli noin 49 200 maatilaa, ja niiden keskipeltoala oli noin 45,4 hehtaaria. Suomessa ammattitaito, laatu ja ammattiylpeys ovat monelle tärkeitä arvoja. Meillä kouluttaudutaan ja panostetaan laatuun, raaka-aineiden kasvuolosuhteisiin, ja työntekijöiden työolosuhteisiin.

Suomi on eräs maailman pohjoisimmista, puhtaimmista ja harvimmin asutuista maanviljelyalueista.” – Frantsila Herb Farm.

Ostamalla kotimaassa tuotettuja tavaroita ja palveluita tuotteista maksetut verot pysyvät Suomessa. Verorahoilla rahoitetaan Suomen julkisen sektorin toimintaa; terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja, kustannetaan lapsilisiä, eläkkeitä ja toimeentuloturvaa, ylläpidetään tie- ja viemäriverkostoa, ja paljon muuta.

Kaikkien meidän kulutusvalinnoilla on merkitystä yhteiskunnan kannalta.

“Jos jokainen suomalaisen ostaisi kympillä kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa” tiedottaa Suomalaisen työn liitto.

Turvallisia ja laadukkaita tuotteita Suomesta

Suomalainen ympäristö on puhdas, täällä riittää puhdasta pohjavettä ja maata. Maataloudessa on korkeat laatuvaatimukset, ja suomalaiset viljelijät omaksuvat jatkuvasti entistä kestävämpiä viljelymenetelmiä. Suomalaiset kosmetiikkavalmistajat ovat ammattilaisia, jotka tuntevat suomalaisen ihon ongelmakohdat, tietävät talven ja ilmaston kuivattavan vaikutuksen ja ihon herkkyystekijät. Tässä muutamia kosmetiikkavalmistajia, joita itse käytän lähes päivittäin hoitolassani tai henkilökohtaisessa kauneudenhoidossa. Näistä jokainen on myös ”cruelty free” tuottaja, eli eivät tue eläinkokeita. Sokerina pohjalla myös Kaino, joka valmistaa vaatteita ja kestovanulappuja.

EKOPHARMA on kotimainen ammattikosmetiikkasarja, joka käyttää kotimaisia lähituotettuja raaka-aineita. Kaikki EKOPHARMA-tuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa suomalaiselle iholle. Ekopharman tuotteet kehitetään, valmistetaan ja pakataan Herttoniemessä Helsingissä, josta ne lähetetään hoitoloihin ja kampaamoihin jälleenmyyntiin. Ekopharman valmistaja Naviter Oy työllistää toistakymmentä työntekijää, ja välillisesti vielä enemmän.

Unna nordic valmistaa tuotteet Helsingissä kotimaisista raaka-aineista.

Biozell Aina- sarjan hiustenhoitotuotteet ovat Suomessa valmistettuja Avainlippu-tuotteita. Pakkaukset on suunnitellut Jukka Puljujärvi. Tuotteella on Design from Finland- merkki, joka viestii suomalaisesta muotoilusta ja korostaa suomalaisen työn merkitystä.

Frantsila. Frantsila on suomalainen perheyritys ja yrttien luomuviljelyn edelläkävijä Pohjoismaissa. Frantsilan perhetila on erikoistunut luonnonmukaisten, terveyttä edistävien tuotteiden valmistukseen vuodesta jo 1981.

Kaino valmistaa kotimaisia kestovanulappuja  100 % luomu kampapuuvillasta. Heiltä löytyy myös omassa neulomossa Säkylässä ekologisesti ja eettisesti tuotettuja neuleita ja asusteita naisille, miehille ja lapsille.

Ympäristövastuullisuus ja ekologisuus

Myös itselleni ekologisuus on tärkeää, ja olen tietoisesti vähentänyt kertakäyttötuotteiden ja muovin määrää hoitolassani, kuitenkaan hygieniasta ja puhtaudesta tinkimättä. On hienoa, että kotimaiset luonnonkosmetiikkavalmistajat kiinnittävät raaka- ainevalinnoissa huomiota raaka-aineiden ympäristövaikutuksiin, ja valitsevat uusiutuvia ja kestäviä raaka-aineita. Ekopharma on ottanut käyttöön Sulapacin biohajoavat, veden- ja rasvankestävät pakkaukset osassa tuotteitaan. Pakkausmateriaalien muovittomuus on varmasti myös yleistymässä.

Kotimaassa valmistettu tuote on myös ekologisempi, sillä mitä kauempaa tuote kuljetetaan Suomeen, sen kuormittavampi tuote myös on ympäristölle ja näin tuotteiden hiilijalanjälki on suurempi. 

Lähteet aakkosjärjestyksessä:

Biozell. 2019. Aina koko perheen hiustenhoito. Saatavilla: https://www.biozell.fi/tuotteet/aina

Eljala, J. 2017. Kyllä meillä osataan – miten teillä? Kauppalehden verkkojulkaisu 19.10.2017. Saatavilla: https://studio.kauppalehti.fi/made-by-finland/kylla-meilla-osataan-miten-teilla

Elo-Säätiö. 2016. Kotimaiset raaka-aineet. Saavatilla: http://www.elo-saatio.fi/blog/2016/06/17/kotimaiset-raaka-aineet/

Frantsila Herb Farm. 2019. Tarinamme. Viitatti: 16.12.2019. Saatavilla: https://frantsila.com/tarinamme/

Kaino. Ekological & Ethical knitwear. 2019. Saatavilla: https://shop.kaino.fi/

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto. 2019. Ruuantuotanto ja viljely Suomessa. Viitattu: 16.12.2019. Saatavilla: https://www.mtk.fi/kotimainen-ruoka

Naviter Cosmetics. 2019. Ekopharma Helsinki. Viitattu: 16.12.2019. Saatavilla: https://naviter.fi/ekopharma/

Naviter Cosmetics. 2019. Arvomme. Viitattu: 16.12.2019. Saatavilla: http://naviter.fi/etusivu/arvot/

Suomalaisen työn liitto. 2019. Tee sinivalkoinen valinta – se työllistää. Saatavilla: https://sinivalkoinenvalinta.suomalainentyo.fi/

Unna Nordic. 2018.Unna Nordic-tarina. Saatavilla: unnanordic.fi

Veronmaksajat.fi. 2019. Mihin verorahat käytetään? Viitattu: 16.12.2019. Saatavilla: https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Verotietoa-nuorille/#e38aa62a