Kasvojen ihon kuorinnat

Kemiallinen kuorinta, happokuorinta, entsyymikuorinta tai entsymaattinen kuorinta, biologinen kuorinta, mekaaninen kuorinta, timanttihionta, mikrohionta, ultraäänikuorinta… Erilaisia ihon kuorintoja on niin monia erilaisia ja monen nimisiä että ajattelin kirjoittaa niistä ja niiden vaikutuksista asiaa avartavan tekstin.

Kuorinnan tarkoitus ja hyödyt

Kuorinta vaikuttaa ihon sarveissolukerrokseen. Jos olet lukenut blogini aiheesta Iho on ihmisen suurin elin, tiedät että sarveissolukerros on ihon pintakerros, ja että iho koostuu useista solukerroksista. Ihon luonnolliseen uudistumisprosessiin kuuluu sarveistuminen, eli kuolleiden ihosolujen hilseily. Jo viidestätoista ikävuodesta alkaen ihon sarveistumisprosessi hidastuu. Kun iho ikääntyy, kuolleet ihosolut pysyvät ihon pinnalla pidempään. Kuorinta-aine poistaa iholta tätä kuollutta ihosolukkoa.

Kuorinta on tehokas keino parantaa pintaverenkiertoa, se myös vilkastuttaa ihon aineenvaihduntaa, poistaa epäpuhtauksia, ja edesauttaa hoitavien aineiden imeytymistä ihoon. Juuri tästä syystä kaikkiin tekemiini kasvohoitoihin sisältyy kuorinta. Kuorinnan jälkeen iho tuntuu pehmeältä ja sileältä ja näyttää kirkkaammalta. Kuorinta-aineet sisältävät ihosolukkoa pehmentäviä aineita, kuten hedelmä-, salisyyli- tai maitohappoja ja sen fermenttejä, hedelmäuutteita, kuten papaijauute, leseitä ja niiden fermenttejä, tai hunajaa, savea ja levää, jotka ovat erinomaisia luomukuorintatuotteita. Koko keho voidaan kuoria, lukuunottamatta silmänympärysalueita, silmäluomia, ja limakalvoja, koska iho on niin ohutta. Myös huulet voidaan kuoria hellävaraisella kuorinta-aineella. Vartalolle sopii karkeampi kuorinta kuin kasvojen iholle.

Myös ihotautilääkärit tekevät mm. kemiallista kuorintaa ja laserkuorintaa.

Miten usein ihoa tulisi kuoria

Kuorinnan tarve vaihtelee iän, ihotyypin ja vuodenajan mukaan. Yleispätevänä ohjeena kuorintaväli ihotyypin mukaisesti:

Rasvainen iho – kaksi kertaa viikossa

Normaali iho – kerran viikossa

Kuiva ja ohut iho – yksi tai kaksi kertaa kuukaudessa

Kuorinnan vasta-aiheet

Kun valitaan iholle sopiva kuorinta-aine ja menetelmä ja ihon herkkyys huomioidaan, sopii kuorinta periaatteessa kaikille ihotyypeille. Poikkeuksia ovat kuitenkin tulehtunut tai ärtynyt iho, eikä ihosairauden aikana. Näitä alueita voidaan välttää myös paikallisesti, jos alue on pieni.

Erittäin ohut ja kuiva iho – kuorintaa olisi vältettävä

Ihottuma ja infektio – ei kuorita ollenkaan

Psoriasis – ei kuorita ollenkaan

Akne – iho voidaan kuoria entsymaattisella tai kemiallisella kuorinnalla, jos iholla ei ole tulehduspesäkkeitä. Aknen parannuttua kuorinta kirkastaa ja voi vaalentaa arpia.

Teleangiektasia – ihon kuorinta vain entsyymipohjainen, ei mekaaninen.

Mekaaninen kuorinta

Mekaanisissa kuorinta-aineissa on pieniä rakeita, jotka kitkaa aiheuttaessaan tehostavat kuorinnan puhdistavaa vaikutusta ja elvyttävät verenkiertoa. Aktiiviaineina käytetään merisuolaa, hiekkaa, hedelmien kiviä ja siemeniä, manteli- ja vehnänleseitä, savea. Näiden lisäksi joissakin kuorinta-aineissa käytetään synteettisiä rakeita, kuten muovirakeita, mutta itse en suosi niitä luomuhoitolassani lainkaan. Pienet mikromuovit ja mm. joidenkin kuorinta-aineiden muovirakeet päätyvät lopulta viemäreistä vesistöön, ja juomaveteemme.

Mekaaninen raekuorinta sopii erityisesti rasvaiselle iholle.

Entsyymikuorinta (=entsymaattinen kuorinta)

Entsyymit ovat proteiineja, jotka aktivoivat ja nopeuttavat ihon toimintoja. Iho tarvitsee aktiivisesti toimivia entsyymejä pysyäkseen terveenä. Nykyään tunnetaan noin 2500 entsyymiä, joilla on oma tehtävänsä biokemiallisen reaktion aikaansaamiseksi. Entsymaattisia aineita ovat muun muassa hedelmähapot- ja uutteet, kuten papaija ja ananas, hunaja, maitohapot, glykolihappo ja leväfermentit. Entsymaattiset aineet parantavat solumuodostusta ja kosteuttavat ihoa.

Hellävaraisempi ja rakeeton entsyymikuorinta sopii erityisesti ikääntyneelle iholle, kuivalle iholle ja couperosa alueille.

Kemiallinen kuorinta tai happokuorinta

Happokuorinta voi kuulostaa hurjalta, mutta on turvallinen ja tehokas menetelmä, kun sen tekee koulutettu kosmetologi, koska aineiden suhteet ovat tärkeitä. Parhaimmat tulokset saadaan sarjahoidoilla esimerkiksi 2 viikon välein. Alfa-, Beta- ja Polyhydroksihapoilla tehtävä kuorinta uudistaa, kirkastaa ja kosteuttaa ihon pintaa. Kosmetologin hoitolatuotteissa on yleisesti ottaen Alfahydroksihappoa, jonka pH ja happipitoisuus on miedompi mitä plastiikkakirurgit käyttävät. Lääkäreillä on käytössään voimakkaampia happoja. Betahydroksihapoilla on saatu hyviä tuloksia mm. aknearpien hoidossa.

Kuorivat laitehoidot

Kuorivia laitehoitoja ovat mikrohionta, ultraääni ja timanttihionta. Mikrohiontalaitehoito perustuu laitteen alipaineen ja mikrokiteiden yhteisvaikutukseen, joka silottaa ihon pintaa, häivyttää juonteita ja arpia sekä tasoittaa ihonsävyä. Timanttihionnan toiminta on hyvin samantapainen mitä mikrohionnallakin, perustuen laitteen alipaineeseen, mutta timanttihiontalaitteessa ei käytetä kiteitä, vaan eri kokoisia hoitopäitä. Hiovien laitehoitojen jälkeen iho voi hieman punoittaa.

Ultraäänikuorintalaitteen lastamaisesta kärjestä ultraäänivärähtely ohjataan ihon pintasoluihin. Näiden värähtelevien ultraäänien avulla poistetaan kuolleita ihosoluja. Iho näyttää ja tuntuu terveemmältä, eikä laitteella suoritettu kuorinta aiheuta ihon punoittamista tai ärsyyntymistä. Iho puhdistuu ja kirkastuu sekä ihonväri tasoittuu, mm. pigmenttimuutoksia on hoidettu hyvin tuloksin.

Lähteet:

Halsas-Lehto, A-L., Raivio, T. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla. 2018. Helsinki. Sanoma Pro Oy.

Nuotio, U. Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja. 2012. Keuruu. Otavan kirjapaino Oy.

Kuva: Chinh Le Duc