Ilmansaasteiden vaikutus ihoon

Nyt talvella ilmanlaatu on huonoimmillaan ja monet päästömäärät ovat suurempia kuin lämpimänä vuodenaikana.

Ilmansaasteet aiheuttavat ennenaikaista ikääntymistä, pigmenttihäiriöitä, juonteita ja ihon veltostumista, tulehduksia ja yliherkkyyttä, ja saattavat myös pahentaa ihosairauksien oireita. Ilmansaasteet heikentävät ihon luontaista suojaa, kuluttaen ihon omia antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinien tasoa. Ilmansaasteiden PAH-yhdisteiden epäillään myös lisäävän ihosyövän riskiä.

Kehittyneissä maissa, kuten Suomessa, suurimpia ilmansaasteiden päästölähteitä ovat tieliikenne, satamissa laivaliikenne, energiantuotanto- ja teollisuuslaitokset, puun pienpoltto, ja työkoneet.

Syksyllä ilmanlaatu on usein puhtaimmillaan, johtuen tuulesta ja sateesta. Keväällä ja kesällä taas otsonin määrä on suurimmillaan, johtuen UV-säteilystä, joka reagoi typenoksidien ja hiilivetyjen kanssa. Ilmansaasteiden vaikutusta terveyteen on tutkittu yhä enemmän, liikenteen, teollisuuden ja autoilun lisääntyessä. On näkyviä ja ihmis-silmälle näkymättömiä ilmansaasteita. Katupöly on yksi pahimpia näkyviä ilmansaasteita. Sitten on erilaisia näkymättömiä pienhiukkaisia, kuten typenoksidit ja hiilimonoksidit pakokaasuista, raskasmetallit ja rikkidioksidit teollisuudesta.

Suomen ilmanlaatu on onneksi parantunut viimeisen 25 vuoden aikana, ja on tällä hetkellä pääosin hyvä.

Suuremmassa mittakaavassa, on Suomen pääkaupunkiseudun ilmanlaatu Euroopan puhtaimpia, vain kymmenesosalla Euroopan muista kaupungeista on yhtä hyvä ilmanlaatu.

Ilmansaasteiden vaikutus ihoon

Ilmansaasteen pienhiukkaset voivat kulkeutua ihon karvatuppeen, kun partikkelin koko on 3-10 µm. Sitä pienemmät hiukkaset läpäisevät ihon pintakerroksen, epidermiksen. Myös ihon pinnalla hiukkaset aiheuttavat vahinkoa, ei ainoastaan ihon alle joutuessaan. Ilmansaasteet voivat vaikuttaa ihoon myös epäsuorasti hengitysteiden ja verenkierron kautta.

Ilmansaastehiukkaset aiheuttavat iholla tulehduksia ja muodostavat vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit ovat happiatomeja, niitä syntyy elimistössä koko ajan, ja ne ovat elimistölle tarpeellisia. Niistä tulee haitallisia vasta kun niitä muodostuu enemmän kuin elimistön puolustusjärjestelmä kestää, esimerkiksi runsaan alkoholinkäytön, stressin, tupakoinnin tai juuri ilmansaasteiden takia.

Kosmetiikan ratkaisut

Antioksidantit ja vapaat radikaalit ovat toistensa vastavaikuttajia, ja monet  kosmetiikkatuotteet sisältävät antioksidantteja, kuten alfalipoiinihappoa, C- ja E-vitamiineja. Antioksidanteista voit lukea enemmän toisessa tulevasa blogissani. Voiteet, öljyt ja seerumit sitovat kosteutta iholle ja antavat iholle fysikaalisen suojan, luoden ohuen kalvon ihon pinnalle. Meikkivoiteissa on yleensä myös UV-suoja. Vitamiinit A, C ja E toimivat parhaiten tiiminä, jolloin ne uudistavat ja suojaavat ihoa monipuolisesti. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio edesauttaa myös ihon nuorekkuutta ja hyvinvointia ja parantaa ihon solujen toimintaa ja elastisuutta, joka taas ehkäisee ilmansaasteiden imeytymistä ihon läpi.

Jos iho on jo tulehtunut, kosmetiikassa on runsaasti myös tulehdusta helpottavia tuotteita, jotka sisältävät ihoa rauhoittavia peptidejä, ihania luomulaatuisia kasviuutteita, kuten inkivääriuutetta tai lakritsinjuuriuutetta.

Ihollekin voi tehdä Detox-hoidon. Luonnonmukaisia ihoa puhdistavia sisäisesti nautittavia ainesosia, joita saa luonnontuotekaupoista jauheena ovat mm. Nokkonen, Psyllium, Vehnänoras ja Spirulina. Lisäksi koivun lehdillä ja kerkillä on puhdistava vaikutus. Koivunlehtiä voi ostaa kuivattuna teenä, jos ei kesällä ehtinyt kerätä varastoon. Edellämainittujen lisäksi myös Rosmariinilla on puhdistava vaikutus. Tätä ihanalta tuoksuvaa suosittua maustekasvia on saatavilla eri muodoissa, itse käytän rosmariinitippoja hierontaöljyn seassa.

Parhaan lopputuloksen saat, kun yhdistät ihonhoitoon terveellisen ruokavalion ja edistät terveellisiä elämäntapoja, liikut säännöllisesti, nautit alkoholia kohtuudella, etkä tupakoi. Ravinnon tulisi sisältää hyviä rasvoja, vitamiineja, pähkinöitä, marjoja, erivärisiä kasviksia ja nauttia runsaasti vettä aterioiden välillä.

Kotihoito-ohjeita

Jos et jaksa hoitaa ihoasi muuten, tee ainakin kaksi asiaa; puhdista ja kosteuta. Muista hoitaa myös kaulan ja käsien iho, koska nekin altistuvat epäpuhtauksille jatkuvasti, kun vaatteet eivät ole suojana. Mielestäni olisi myös hyvä päivittää omia ihonhoitotottumuksia vuodenajan vaihtuessa. Talvella voi käyttää paksumpia voiteita, kun iho kuivuu herkemmin.

Päivän aikana iholle kertyy erilaisia epäpuhtauksia. Puhdista iho etenkin illalla ennen nukkumaan menoa. Poista meikki huolellisesti puhdistusmaidolla, vaahdolla, geelillä tai misellivedellä. Puhdistusaineet usein kuivattavat ihoa, joten kosteuta iho puhdistamisen jälkeen voiteella.

Huuhtele kasvot aamulla, kosteuta iho kevyellä voiteella. Levitä meikkivoide puhtailla sormilla tai sienellä. Kiinnitä meikki kevyellä puuterilla ja halutessasi suihkauta hoitonestettä. Hoitonestettä voi pitää käsilaukussa ja sumuttaa päivän aikana. Hoitoneste kiinnittää myös meikkivoiteen.  

Naamiot imevät ihosta epäpuhtauksia, itse suosin hoitolassani turve ja savinaamioita. Turve on erityisen tehokas sitomaan saasteita itseensä.

Kuorinta poistaa iholta kuollutta ihosolukkoa, joka taas edesauttaa muiden aineiden imeytymistä. Kuorinta myös elvyttää mikroverenkiertoa samoin kuin hierontakin.

Välillä on myös hyvä antaa ihon hengittää, laittamatta siihen mitään.

Autan mielelläni Sinulle sopivien tuotteiden valinnassa ja niiden ympärivuotisessa käytössä.

Lähteet:

Nuotio, N. 2012. Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2019. Ilmansaasteet. Saatavilla: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet

Tohtori Tolonen. 2016. Antioksidantit ja vapaat radikaalit. Saatavilla: http://www.tritolonen.fi/artikkelit/192-antioksidantit-ja-vapaat-radikaalit

Jätä kommentti