Tunnista oma ihotyyppisi

Jos olet epävarma ihotyypistäsi, toivottavasti tämä blogikirjoitus avartaa asiaa sinulle. 

Tutki ihoasi hyvässä valossa – mielellään luonnonvalossa, peilin edessä. Jos käytössäsi on suurentava peili, vielä parempi.

Ihotyypin määrittämiseksi tutki ainakin nämä asiat :

  • Miltä ihosi tuntuu? Kiristääkö, tuntuuko karhealta, ölyiseltä..?
  • Miltä ihosi näyttää? Näkyvätkö ihohuokoset selkeästi, näkyykö epäpuhtauksia koko kasvoilla, T-alueella* vai ei juuri ollenkaan, onko ihon väri tasainen..?

*T-alueella tarkoitetaan otsan ja nenän aluetta, joskus myös poskia.

Normaali iho

Normaali iho näyttää tasaiselta, ja heleältä ja tuntuu sileältä. Epäpuhtauksia ei juurikaan ole. Normaalin ihon talineritys ja kosteuspitoisuus ovat tasapainossa. Ihohuokoset eivät erotu, tai erottuvat vain vähän. Puhdistamisen jälkeen ihoa saattaa kiristää, mutta ihon normaali luonnollinen talineritys rasvoittaa ihon pinnan. Jos ihoa kiristää, on se vailla kosteuttamista, kevyet ja helpot kasvosuihkeet ovat erinomaisia kosteuttajia. On muistettava että vaikka iho olisi hyvässä kunnossa, ilmasta imeytyy iholle epäpuhtauksia, ja siksi puhdistaminen ja kosteuttaminen on tärkeää ihon kunnon ylläpitämiseksi. Myös kuolleet ihosolut olisi hyvä poistaa kuorimalla iho säännöllisesti.

Jos sinulla on normaali iho, puhdista iho illalla ennen nukkumaan menoa puhdistusmaidolla- tai öljyllä. Kasvoveden käyttö on suositeltavaa. Käytä kerran viikossa mekaanista tai entsymaattista kuorintavoidetta. Käytä savinaamiota kerran viikossa. Kosteuta iho aamuin- illoin kosteusvoiteella, seerumilla ja/tai öljyllä. Käytä silmänympärysvoidetta. Hiero voiteet iholle kevyin pyörivin ylöspäin suuntautuvin liikkein, ja silmänympärysiholla erityisen kevyesti ulospäin suuntautuvin liikkein. Älä unohda kaulan ihon puhdistamista ja kosteuttamista.

Iän myötä normaalin ihon huokoset laajenevat, menettää kimmoisuutta ja kosteuspitoisuutta, ja muuttuu kuivaksi ihotyypiksi.

Kuiva iho

Kuiva ihotyyppi ei ole sama asia kuin pintakuiva iho. Pintakuivuutta voi olla kaikilla ihotyypeillä – myös rasvaisella ihotyypillä! Kuivan ihon huokoset ovat pienet ja iho on ohut. Pinnalliset verisuonet saattavat näkyä ihon läpi hyvin. Kuivan ihon luonnollinen talineritys on heikentynyt, iholta puuttuu rasvaa ja kosteutta, joten epäpuhtauksia ei juuri ole. Huokoset ovat pienet, eivätkä erotu silminnähden juuri lainkaan. Puhdistamisen jälkeen ihoa kiristää, eikä se rasvoitu päivän aikana. Iho saattaa myös hilseillä, punoittaa ja kutista. Iholla on tyypillisesti miliumeja. Usein ikääntyessään kuivalla iholla näkyy couperosaa – eli pinnallisia hiussuonia leuassa ja poskipäissä. Juonteita saattaa ilmestyä nuorellakin iällä. Kuiva iho on erityisen herkkä ympäristövaikutuksille, auringonvalolle ja tuulelle. Vuodenaikojen vaihtelu herkistää myös ihoa entisestään.

Jos sinulla on kuiva iho, puhdista kasvot huolellisesti puhdistusmaidolla- tai öljyllä ja kasvovedellä iltaisin. Huolehdi ihon kosteutuksesta pitkin päivää. Suosittelen hyalurinohappoa sisältävää kasvosuihketta. Hyaluronihappo sitoo tehokkaasti kosteutta iholle. Käytä lisäksi silmänympärysvoidetta, äläkä unohda kaulan, käsien ja vartalon ihon kosteuttamista.

Sekaiho

Sekaiholla tarkoitetaan pääosin hyväkuntoista pintakuivaa ihoa, jossa kuitenkin T-alue on usein rasvoittunut ja sille kertyy epäpuhtauksia ja tukkeumia, joskus myös miliumeja. Posket ja leuka ovat usein kuivat. Iho reagoi usein herkästi rasvaiseen ruokavalioon aiheuttaen epäpuhtauksia ja rasvaisuutta, myös hormonitoiminta muuttaa ihon kuntoa. Sekaihon hoidossa tulisi pyrkiä ehkäisemään tukkeumien syntyä, tasapainottaa talineritystä, sekä huolehtimaan ihon kosteustasapainosta.

Jos sinulla on sekaiho, puhdista iho huolellisesti iltaisin puhdistusmaidolla -tai öljyllä ja viimeistele kasvovedellä. Huolehdi ihon riittävästä kosteuttamisesta, äläkä käytä liian kuivattavia tuotteita. Ihon kosteuttamiseen sopii öljy (esim. ruusu-/ tyrni-/ vadelma– /manteliöljy) tai ohut kosteusvoide. Muista myös silmänympärysihon ja kaulan kosteuttaminen. Sekaiho on usein sävyltään samea, ja kuorinta kirkastaa ihoa mukavasti. Voit kuoria ihon kerran viikossa kuorintavoiteella ja levittää puhdistavan ja elvyttävän naamion. Muista ihon kosteuttaminen myös naamion ja kuorinnan jälkeen, jotta ihoa ei jää kiristämään.

Rasvoittuva iho

Rasvaisen ihon talineritys on normaalia vilkkaampaa. Rasvainen iho on usein periytyvä ominaisuus. Rasvaisen ihon tunnusmerkkejä on paksu iho ja hyvin erottuvat huokoset. Iho kiiltää usein ja rasvoittuu pitkin päivää. Epäpuhtauksia esiintyy koko kasvoilla, ja usein myös leuan alla. Rasvoittuva iho voidaan jakaa kahteen tyyppiin ominaisuuksiensa perusteella:

  1. Kuivarasvainen iho
  2. Öljyrasvainen iho
  1. Kuivarasvainen iho muistuttaa sekaihoa (tosin sekaiho ei rasvoitu ihan niin paljon), ja epäpuhtauksia esiintyy koko kasvoilla, joskus myös kaulalla, niskassa, decolteella. Kuivarasvaisen ihotyypin pinta on kuiva ja kiristää puhdistuksen jälkeen, mutta iho rasvoittuu päivän mittaan. Kuivarasvaisen ihon hoidossa tulisi ehkäistä tukkeumien syntyä, tasapainottaa talineritystä, sekä huolehtia ihon kosteustasapainosta. Jos sinulla on kuivarasvainen iho, puhdista iho liinalla tai lapuilla ainakin iltaisin huolellisesti hellävaraisella geelillä, maidolla tai öljyllä ja viimeistele kasvovedellä. Aamuksi saattaa riittää pelkkä kasvovesi poistamaan öljyisyyttä, jonka jälkeen levitä iholle kosteusvoide kun iho on vielä kostea. Myös kasvosuihkeet ovat ihanan kevyitä kosteuttajia meikin alle ja vaikka pitkin päivää. Yöksi suosittelen hoitavaa ja ravitsevaa öljyä puhdistuksen jälkeen.
  2. Öljyrasvainen iho ei ole niin pintakuiva mitä kuivarasvainen iho, vaan öljyinen, rasvoittuva, kiiltävä, paksuhko ja epäpuhtauksia esiintyy koko kasvoilla. Hoidetaan samaan tapaan kuin kuivarasvainen ihotyyppi, puhdista ainakin illalla maidolla – tai öljyllä – älä hankaa, vaan pyörittele hellävaraisesti puhdistuslapuilla ja lopuksi kasvovedellä. Voit puhdistaa ihon myös aamuisin jos iho on kovin öljyinen. Aamulla saattaa riittää pelkkä virkistävä kasvovesi. Huolehdi ihon kosteuttamisesta, jotta ihon ei tarvitse kosteuttaa itse itseään tuottamalla lisää talia. Kosteuttavia öljyjä ei kannata karsastaa – ne eivät muuta ihotyyppiä rasvaiseksi tai tuki ihohuokosia, vaan ravitsevat ja vahvistavat ihoa tehokkaasti.

Ikääntyvä iho anti-age

Ihotyypistäsi riippuen voit aloittaa antiage tuotteiden käytön vähitellen kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Se ei suinkaan tarkoita sitä että täytettyäsi kolmekymmentä käytät ainoastaan antiage tuotteita ehkäistäksesi kaikkien mahdollisten juonteiden syntymisen. Tuotteiden valitsemisessa tulisi aina huomioida ihosi kunto. Kevyttä silmänympärysvoidetta voi aivan hyvin alkaa käyttää jo kahdestakymmenestäviidestä ikävuodesta alkaen.

Jos valitset ikääntyvän ihon tuotteet, on suositeltavaa kosteuttaa iho aamuin-illoin. Päivävoiteen alle voit levittää kirkastavaa ja kosteuttavaa seerumia ja yövoiteen alle levittää ravitsevaa seerumia tai hoitoöljyä. Muista levittää tuotteet iholle aina ylöspäin suuntautuvilla “kohottavilla” liikkeillä. Ihotyypistäsi riippuen voit puhdistaa kasvot huolellisesti puhdistusemulsiolla joko ainoastaan iltaisin tai aamuin-illoin. Muista levittää myös silmänympärysvoide hellävaraisesti silmän sisänurkasta ulospäin suuntautuvin liikkein.

Lähteet

Halsas-Lehto, A-L., Raivio, T. 2018. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla. Sanoma Pro. Helsinki.

Kokko, K. 2015. Aidosti kaunis. Lempeän tehokasta ihonhoitoa. Cozy Publishing. Helsinki.