Kuumakivihieronta


Hot Stone-hieronta, tai kuumakivihieronta on lämpimillä kivillä ja öljyllä toteutettava rentouttava hoitomuoto.
Itse olen koulutukseltani klassinen hieroja, ja yhdistän kuumakivihoidossa aina klassisen hieronnan otteita. Käytän hierontaöljynä aina luonnomukaisesti tuotettuja, korkealaatuisia öljyjä.
Kuumien kivien käyttö kehon hoitovälineinä ei ole uusi, vaan itseasiassa tuhansia vuosia vanha perinne. Jo muinaiset roomalaiset vannoivat lämpimien kivien energisoivaan voimaan ja intiaanit hoitivat niillä mitä erilaisimpia vaivoja, ns. “hikimajoissa” mm. kuukautisiin liittyviä kiputiloja.

Valmistaudu hoitoon ottamalla kaulakorut pois, varaa riittävästi aikaa ennen ja jälkeen hoidon, niin voit kunnolla rentoutua. Hoidon aikana asiakkaan on tärkeää olla täysin rentona, jotta lihakset voidaan käsitellä ja hoidon positiivinen vaikutus voi alkaa. Hoidon jälkeen tulisi muistaa nauttia riittävästi vettä, koska kuona-aineet ja nestekierto lähtevät hoidon aikana ja jälkeen liikkeelle.

Lämmön vaikutus ja hieronnan hyödyt

Lämpö lievittää kipua, parantaa lihaskudoksen joustavuutta, aineenvaihduntaa ja verenkierota sekä vähentää lihasjännitystä. Lämpöhoitoa suositellaan ei-äkillisen kivun lievittämiseen, tällaisia ovat muun muassa erilaiset niska-hartiaseudun ja alaselän jäykkyys ja jännityspäänsärky. Lämmöllä on näiden paikallisten vaikutusten lisäksi rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Lämmön on useissa tutkimuksissa todettu myös vähentävän pikäaikaisia tulehdustiloja. Sen sijaan akuutteihin tulehduksiin lämpöä ei suositella.


Pyydän aina hoidon alussa uutta asiakasta kertomaan jos kivet tuntuvat liian kuumalta. Kivet eivät kuitenkaan polta ihoa, tai aiheuta arpia iholle. Kivet luovuttavat lämpöä syvälle kudoksiin, joka aikaansaa lihaksen rentoutumisen. Lämmin lihas joustaa ja hieronnan teho paranee entisestään.

Kuumakivihieronnan ja klassisen hieronnan vaikutus perustuu laskimoverenkierron vilkastumiseen, joka virtaa kohti sydäntä. Siksi pumppaavat liikkeet yleensä pyritään tekemään “sydämeen päin”. Hieronta ja lämpö vapauttaa myös hyvänolon hormonia eli endorfiinia. Endofiinien tarkoitus on auttaa ihmistä kestämään kipua ja rasitusta, siksi niiden eritys lisääntyy erityisesti rasittavan liikunnan aikana. Endorfiini saa aikaan euforisen olon, ehkäisee kiputiloja, lihasjännitykset pehmenevät ja mieli rentoutuu. Hieronnan vaikutuksesta ihosolujen uudistuminen nopeutuu, ihon väri paranee ja iho pehmenee. Lämpö avaa hiki- ja talirauhasia, jolloin hien mukana kehosta poistuu ylimääräisiä kuona-aineita.


Milloin ei suositella lämpöhoitoa

Kuumakivihieronnalla ja klassisella hieronnalla on samat kontraindikaatiot. Kumpaakaan ei suositella, jos asiakkaalla on todettu tai epäillään sydän – tai verisuonitautia tai ihosairautta. Myös lämmön sietokyky voi olla heikentynyt, esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnan seurauksesta.

Akuutteihin tulehduksiin lämpöhoitoa ei suositella lainkaan, koska lämmön aiheuttama verenkierron lisääntyminen pahentaa tuoretta kudosvauriota ja siihen liittyvää verenvuotoa ja turvotusta. Lämpöhoitoa tulee välttää avohaavaan tai allergiseen ihottumaan.

Kivet


Kuumakivihierontaan käytettävät kivet on kerätty valikoiduilta tuliperäisiltä alueilta, Argentiinasta, Perusta ja Indonesiasta, mistä johtuu niiden suuri mineraalipitoisuus. Luonto on muovannut kivet pyöreiksi ja sileiksi. Laavakivet takaavat tasaisen lämmönjaon ja varaavat lämpöä itseensä. Iholla ne jäähtyvät suhteellisen nopeasti, joten kiviä on hoidon aikana vaihdettava useaan kertaan. Kivet lämmitetään niille erityisesti valmistetussa kuumassa vesikattilassa. Käyttämäni veden lämpötila on noin 56 astetta.

Lähteet: Pohjois-Kymen luontaishoitajat ry. 2019. Kuumakivihieronta. Viitattu 18.11.2019. Saatavilla: https://www.luontaishoitajat.com/kuumakivihieronta

Rytkönen, J. 2016. Tämän takia endorfiinit ja liikunta tekevät onnelliseksi. Saatavilla: https://www.terve.fi/artikkelit/84157-taman-takia-endorfiinit-ja-liikunta-tekevat-onnelliseksi

Suomen Hierontaterapia. 2016. Hieronnan vasta-aiheet eli kontraindikaatiot. Saatavilla: https://www.suomenhierontaterapia.fi/9406

Kuva: Jeremy Thomas. Unsplash.

Jätä kommentti